VITA Triatlon

Jürgen Freitag ftm. munka közben
Jürgen Freitag ftm. munka közben

A 21. század egyre gyorsuló innovatív fejlesztései a fogászati piacot sem kímélik. A gyártók szinte évente rukkolnak elő új anyagokkal, technológiákkal. A korábban inkább a prémium minőségű műfogairól, kerámiáiról és természetesen a fogszín mérést alapjaiban meghatározó rendszereiről híres VITA cég is lépést tart a fejlődéssel. A CAD/CAM technológia területén alkalmazható cirkónium, kerámia, hibrid kompozit és cirkónium- dioxid erősítésű litium-szilikát blokkjai, tömbjei, illetve az ezekhez kapcsolódó individualizáló rendszerek mellett azonban a hagyományos fogtechnikát érintő fejlesztések is folyamatosan napirenden vannak. A modern fogpótlások elengedhetetlen alapanyaga a magas minőségű, fényre kötő fogászati műanyag, mely egyes pótlás típusoknál a legmegfelelőbb leplezési  megoldás. A VITA VM LC cirkóniummal dúsított hibrid kompozitja megfelel a legmagasabb szintű elvárásoknak. Fizikai tulajdonságai, melyek nagyon közelítenek a természetes fogéhoz, kiváló megmunkálhatósága, színképzése, polírozhatósága alkalmassá teszi prémium minőségű pótlások készítésére megfelelve a legmagasabb szintű esztétikai elvárásoknak.

A leplezés készítés professzionális szintű elsajátításához óriási segítséget nyújtanak a magas színvonalú kurzusok, képzések, legyen szó fémkerámiáról, cirkónium vázra égetett kerámiáról, műanyagról – vagy egyszerre mindháromról!


A vázak
A vázak

A VITA Triatlon olyan kurzus koncepció, mely egy állcsonton, szomszédos fogak esetében mutat be három különböző leplezés technikát úgy, hogy a végeredmény a komplex esztétika mellet textúrában, fénytörésben, színben egységes, természethű, és funkcionálisan is tökéletes.

A kivételes témakör az egyedi anyagkezelési technikák gyakorlati bemutatása egyedülálló szakembert kíván. A világszerte ismert Jürgen Freitag német fogtechnikus mester több mint 25 éves szakmai tapasztalata, a kerámia és a kompozit leplezés területén készített egyedi, páciens specifikus rétegtechnikai megoldásainak minősége feltétlen garanciát jelentettek egy magas színvonalú szakmai gyakorlati továbbképzésre.

A kurzusnak a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján, az Interdental Studio fogtechnikai laboratórium adott otthont. A gyakorlati program során, a felső állcsonton 3 szomszédos koronát készítettek a résztvevők. A bal felső nagymetsző cirkónium vázra égetett VITA VM9 kerámiából, a szomszédos kismetsző VM13 fémkerámiából készült. A szemfog helyén lévő csiszolt csonkra készült fémvázra a VITA hibrid kompozitjából, a VM LC- ből készítették a leplezést.

Kicsit rendellenes alapeset
Kicsit rendellenes alapeset
Az első lépések
Az első lépések

Ahogyan már lenni szokott, úgy ez a VITA kurzus is fogszín meghatározással, annak ismertetésével kezdődött. Jürgen Freitag felhívta a figyelmet a 3d Master fogszín meghatározó rendszer előnyeire, nagyobb pontosságára, illetve bemutatta, működési elvét, alkalmazását, melyet a VITA Easyshade V. fogszín meghatározó készülék használatával egészített ki. A résztvevőknek lehetőségük volt kiválasztani, mely színben szeretnék megvalósítani a kurzus folyamán készítendő munkáikat.

Mint a leplező anyagok elnevezései is utalnak rá, mind a cirkon – és fémkerámia, mind a kompozit a VITA VM rendszerébe tartozik. Ez leegyszerűsíti és megkönnyíti az anyagkezelést, a különböző belső színezők és kiegészítő masszák megválasztását a magas fokú esztétika egységes megvalósításához. A biztos színreprodukció érdekében a VITA VM rendszer az összes VM anyagra érvényes szabványosított munkafolyamatot tesz lehetővé. Így a legapróbb részletekben is azonos színű és egyedi tónusokkal, effektekkel rendelkező koronákat készíthetünk mindhárom anyag esetében.

Jürgen Freitag kurzusán ezt a gyakorlatban is megtapasztalhattuk. A cirkónium váz és a fém sapka esetében is a demonstrátor a VM9 és VM13 kerámia azonos elnevezésű alap és adalék masszáit alkalmazta a megfelelő területeken. A vázak kerámia leplezés előtti előkészítése nem igényelt különleges eljárást, újdonságként azonban halhattunk ötleteket a napjainkban egyre gyakrabban additív lézerolvasztásos technológiával készített fémvázak esetében alkalmazandó előkészületekről, ezen ötvözetek a korábbiaktól kissé eltérőbb összetételéből fakadóan – ezzel az eljárással készültek a kurzus folyamán leplezendő fémkoronák is.

VITA VM9 cirkonkerámia báziségetés után. Jól látszanak a cutback-ek a megfelelő mamelonstruktúrához.
VITA VM9 cirkonkerámia báziségetés után. Jól látszanak a cutback-ek a megfelelő mamelonstruktúrához.

A német fogtechnikus mester által bemutatott felrakási technika, a megfelelő égetés előtti konzisztencia elérése biztosította a kerámia zsugorodásának minimalizálását olyan mértékben, hogy második, korrekciós égetésre csak legvégső esetben legyen szükség. A különböző mélyről jövő effektek reprodukálására belső színezésre alkalmas masszákat alkalmaztak a résztvevők, ezzel a külső felületi festés jelentősége ebben az esetben háttérbe szorult.

A második napon a kompozit leplezésű korona készítését rövid prezentáció előzte meg. Jürgen Freitag a fogtechnikai szaktudása mellett a vegyészetben is otthonosan mozog, 2 éves képzésen vett részt Németországban, így ebből az aspektusból is vizsgálva a fényre kötő leplező anyagokat, sok érdekességet osztott meg a résztvevőkkel a VITA VM LC hibrid kompozitjáról. Gyakorlati tapasztalatai alapján elmondható, hogy a VITA kiváló fizikai tulajdonságokkal rendelkező, magas kopásállóságú, kitűnően polírozható, rugalmas anyagot alkotott, mely maximálisan megfelel a 21. századi modern fogpótlás elvárásainak.

Tippek és trükkök az elméleti szekcióban
Tippek és trükkök az elméleti szekcióban

A kurzusvezető a VM LC esetében is a kerámiához hasonlóan alkalmazta a Base Dentin, Enamel, Neutral, Window alapmasszákat, illetve a megfelelő színhez tartozó kiegészítő, additív anyagokat, effekteket, figyelembe véve a kompozit anyagából fakadó, a kerámiától eltérő fényelnyelési és fénytörési tulajdonságait, és az anyagvastagsághoz tartozó intenzitást. A VM LC újabb változata a VM LC Flow, azaz hígan folyó kivitel lehetővé tette a gyors, könnyed, ecsettel történő applikálást az előkészített fémvázra. Az apró tippek és trükkök, melyeket Jürgen Freitag osztott meg a részvevőkkel leegyszerűsítették, meggyorsították a kompozit leplezés elkészítését megalapozva a kerámia koronákkal harmonikus színreprodukció magas fokú megvalósulását.

Elkészült fogpótlás
Az egyik résztvevő elkészült pótlásai

Mindhárom korona elkészítésében az utolsó lépés a magas fényű esztétika, az élethű megjelenés végső kialakítása volt. A kerámiák esetében a fényre égetés, melyet az Akzent Plus 1-2 külső színezőjének visszafogott használatával kombináltak a résztvevők, míg a kompozit korona esetében a kerámia koronáknál is alkalmazott festékekkel érték el a maximális harmóniát. Jürgen Freitag a VITA Triatlon kurzuson a VITA VM rendszer adta egyedi lehetőségeit előtérbe helyezve és kihasználva úgy alkotta meg a harmóniát és az egységet három különböző típusú és tulajdonságú leplező anyag alkalmazásával, hogy esztétikában, színben, fénytörésben és karakterében felismerhetetlen volt, mely korona milyen leplezéssel készült. A 3D Master színrendszer, illetve a VM felrakási szisztéma, és a különböző anyagok esetében ugyan azok az alap, és kiegészítő masszák lehetővé teszik, hogy egy komplett restauráció egységben és harmóniában valósuljon meg függetlenül attól, milyen, és hány VITA leplező anyag alkalmazása szükséges egyidejűleg a tökéletesen funkcionális végeredményhez.

VITA Triatlon” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Visszakövetések: VITA VMK Master és VITA VM LC – A hagyományos fémkerámia és a kompozit leplezés egy eseten belül – Dental-Trade

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük