Színtelítettség pontos beállítása a VITA Akzent Plus Chroma Stains-zel

Olyan rekonstrukciók esetében, amelyeknél részben vagy egészben belső színhatás látható, a természetes pótlás létrehozása során elengedhetetlen ennek a hatásnak a megalkotása. A pótlás tónusát részben vagy egészben módosítani kell úgy, hogy egyezzen az eredeti fog színhatásával. Az új VITA AKZENT Plus CHROMA STAINS (VITA Zahnfabrik, Bad Säckingen, Németország) esetében a kerámia restaurációk szín telítettségét célzottan ellenőrizni lehet. Renato Carretti (Zürich, Svájc) fogtechnikus egy anterior koronát használ annak bemutatására, hogyan lehet az árnyalati hatást módszeresen befolyásolni az új színezővel.Esettanulmány

A nyugdíjas hölgy páciens sérült 12-es fogát többször helyreállították kompozittal. A sérülés mérete miatt a helyreállítás újra és újra  letört. Gondos mérlegelés után a beteg úgy döntött, hogy a fogra teljes korona kerüljön. Nem volt könnyű a feladat. Az öregedési folyamat következtében a szomszédos természetes fogak a látható zónában egyedi szín telitettséget és színhatást mutattak, amelyet kerámiából kellett létrehozni. A szóban forgó szóló metszőfog vestibuláris oldalról anatómikusan redukált volt, és színezett cirkon vázra VITA VM 9 leplező kerámia került felhasználásra. Az első kezelésen a fogat előkészítették, beszkennelték és ideiglenesen helyreállították. A meghatározott alapfogszín A2 és A3 között volt.

Ideiglenes pótlás a szájban
1 ábra: Kezdeti helyzet: A 12 fog állapota teljes korona előkészítése, intraorális szkennelés és ideiglenes helyreállítás után.
Ideiglenes pótlás eltávolítva a szájból
2. ábra: A nyers- és színpróbák miatt az ideiglenes pótlás eltávolításra került.Vestibuláris egyéniesítés

A cirkonból készült korona vázát a CAD/CAM munkafolyamatában tervezték, marták és szinterezték. A vestibularis redukció VITA VM 9 BASE DENTINE A3-mal lett leplezve a nyaki  területen, a középső rész A2-vel. A természetes maradék fogazat nagy áttetszősége miatt az éli részen a NEUTRAL és egy nagyon vékony WINDOW réteg került felhasználásra. Az áttetsző mélységi hatás érdekében a felületek kékes, áttetsző EFFECT ENAMEL 9-cel lettek kiemelve.

Túl világos fogpótlás az első dentin égetés után
3. ábra: Az első dentin égetés után a nyers próbánál a korona még mindig túl világos volt

Ezt követte az első dentin égetés. A pótlás még túl világos volt az égetőtüskén. Ezért a nyaki területet ezután a BASE DENTINE A3 és az EFFECT CHROMA 3 (világos sárga) három-egy arányú keverékével karakterizáltuk. Mindkét oldalon áttetsző hatást érhettünk el az EFFECT STAINS 11 (kék) segítségével.
Színezés a VITA AKZENT plus segítségével

Annak érdekében, hogy megalkossuk a különböző szíhatást melyek az éli részeken és a fog testén láthatók, a VITA AKZENT Plus CHROMA STAINS került felhasználásra kiválasztásos alapon. “A CHROMA STAINS nagyon intenzív, és vékony rétegben is látható, ami fantasztikus, különösen monolítikus helyreállítás esetén” – mondja Carretti, evvel leírva a színezők előnyeit, amelyek lehetővé teszik a szín tónusok célzott megjelenítését. A mesiális és a distális éli területeket, valamint a fog testét a CHROMA STAINS „A”-val karakterizálták, a középső éli terület pedig az intenzívebb „B”-vel. A fogpótlás vizuális, intraorális összehasonlítása után minden festési mozzanat fényégetéssel fixálva lett.

Árnyalat létrehozás VITA Akzent Plus Chroma Stains segítségével
4. ábra: Az árnyalat létrehozása az éli részeken és a testfelületen VITA AKZENT Plus CHROMA STAINS A és B-vel történt.
Eredményes fogpótlás
5. ábra: A fényégetés után minden résztvevő elégedett volt az eredménnyel.Eredmény és tanulság

A nyomon követéses klinikai kísérlet után megállapítást nyert, hogy minden résztvevő elégedett volt az eredményével. A finom gyémánttal és a csiszolópapírral történő kidolgozás után következhetett a fényégetés.

A természetes hatás elérése érdekében a csillogását végül polírozó kefével és filccel csökkentették, anélkül, hogy a színezést befolyásolta volna. A VITA AKZENT Plus CHROMA STAINS szabályozható tónusai lehetővé tették az árnyalatok létrehozását, amelyek megfeleltek a természetes maradék fogazatnak. A helyreállítás megfelelt a beteg magas elvárásainak

Renato Carietti (Svájc)
Eredeti megjelenés: Dental Visionist 1.8, Report 07/18 VITA Zahnfabrik GmbH

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük