VII. Tradíció-Innováció Fogászati Konferencia

A nyár végével megkezdődik a fogászati berkekben ismert „nagy hajtás” időszaka. Visszatérünk szabadságainkról, gyermekeink számára megkezdődik az iskola, és ahogy már megszokhattuk a kiállítások és rendezvények szezonja is újra beindul. Az őszi programok sokasága bőven ad lehetőséget a fogorvosok, fogtechnikusok számára, hogy megismerkedjenek az újdonságokkal, képezzék magukat, vagy éppen kollégáik és barátaik társaságában egy kellemes hétvégét töltsenek el, az egyetlen magyar, nyaralással egybekötött fogászati konferencia keretein belül. Ahogyan tették szeptember közepén a Dental-Trade rendezvényén.

A Tradíció-Innováció elnevezésű fogászati konferencia immár 7. alkalommal került megrendezésre ezúttal is a Balaton partján, Zamárdiban. A Hotel WellaMarin kitűnő helyszínnek bizonyult, kiváló infrastruktúrája lehetővé tette magas színvonalú előadások, workshopok lebonyolítását, emellett igényes környezetben élvezhette a hallgatóság a szakmai programot. Elnézve az előadó szakemberek és témaköreik listáját, borítékolható volt, hogy magas színvonalú és szakmai értékű, változatos prezentációkat láthatunk.


Előadások változatos témakörökben

Róth Lajos fogtechnikus mester előadása
Róth Lajos ftm.

Dr. Borbély Judit, Dr. Körmendi Szandra és Róth Lajos ftm. a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinika Digitális munkacsoportjának munkáját mutatta be. A prezentáció élő esetek teljes körű digitális elkészítését mutatta be. Az intraorális szkenner használata már az implantátumokra készülő munkák esetében is teljesen természetes lenyomatvételi technika, melyet komplett digitális munkamenet követ a fogtechnikai laboratóriumban, jelen esetben az Interdental Studióban.

Az implantációs protetika területén a Dr. Rakics Péter-Rőth Gergely ftm. páros előadása rendkívül hasznos gyakorlati ismereteket mutatott be a hallgatóságnak. A fogtechnikus betekintést nyerhetett az implantáció tervezésének fogorvosi metódusába, mely sok kérdésre választ adott a lehetséges implantátum pozíciók problémakörében.


Legújabb digitális megoldások a fogászatban

Dr. Rakics Péter előadása a Fogászati Konferencián
Dr. Rakics Péter

Sokan vártuk a hazánkban még újdonságnak számító SKYN Concept–ről szóló prezentációt. A digitális megoldás adta tökéletesség, a való életben előforduló anatómikus formákra támaszkodó egyedi workflow segítségével Stumpf Lóránt ftm. mutatta be az eljárás menetét, melynek célja és végeredménye a makulátlan esztétika és a maximálisan elégedett páciens volt.

Kónya János ftm. előadása egészen más területet érintett. A digitális eszközök alkalmazása és a diagnosztika összehangolása a csontpótlás területén is precíz és széleskörű megoldási lehetőséget biztosít, melyet élő esetek bemutatásán keresztül láthattunk.

A CAD/CAM technológiát boncolgató témakörök között üdítő színfolt volt Dr. Szőcs István hagyományos overdenture megoldásokon alapuló előadása. A prezentáció a reziliens megtámasztás, az elasztikus nylon betétek gömb, illetve Equator attachementeken történő alkalmazásának előnyeit, és lehetőségeit mutatta be. A költséghatékony, gyors, egyszerű, mégis korszerű esetmegoldásokon keresztül az előadó egyes esetekben alternatívát mutatott az implantációval szemben.


Közvetlen találkozás a gyártókkal és képviselőikkel

A hazai fogorvos és fogtechnikus szaktekintélyek mellett külföldi előadók is felléptek a rendezvényen. Olga Marbach ftm. a BEGO képviseletében a 3D nyomtatás előretörését, a technológiával kapcsolatos fejlesztéseket mutatta be. Ezen felül a BEGO legújabb 3D nyomtatóját, a Varseo S-t is elhozta nekünk. A tradicionális brémai cég korábban a fém- és öntéstechnika területén fejlesztett kiváló minőségű termékeivel alapozta meg hírnevét. A 21. századra a hagyományos fogtechnikai anyagok terjesztése mellett a digitális fogászati piacon is komoly előrelépést tapasztalunk a szakember előadása alapján is. Mind a BEGO Medical frézközpont szolgáltatásai, mind a Varseo S 3D nyomtató, és a hozzá kapcsolódó anyagok fejlesztése a fogászati CAD/CAM területén is meghatározó vállalattá emelte a BEGO-t.

Jürgen Freitag ftm. előadása a Fogászati Konferencián
Jürgen Freitag ftm.

Dr. Szőcs Istvánhoz hasonlóan szintén hagyományos fogtechnikai témakört érintett Jürgen Freitag ftm. prezentációja. A kiváló fogtechnikus mester a VITA jóvoltából visszatérő előadóként tartotta meg ”Esztétika 3.0” című előadását. Előadásában rávilágított arra, hogy a CAD/CAM technológiák előretörése mellett, a kiváló esztétikai végeredmény eléréséhez a jövőben is nélkülözhetetlen a magasan képzett fogtechnikus. Ezen felül megismerhettük azokat a legújabb lehetőségeket is, többek között peek, kompozit, hibrid kerámia anyagokat, melyek a hagyományos fém-, és cirkon-kerámia technológia mellett segítik az individuális esztétikai pótlások elkészítését.

A hagyományoknak megfelelően mi is képviseltettük magunkat a szakmai területeken. A 3Shape magyarországi terméktámogatásáról ismert Modor Gergely a dán szoftvergyártó legújabb fejlesztéseit mutatta be. Előadásában hangsúlyozta a munkamenet megtervezésének fontosságát, illetve a digitális munkavégzéshez szükséges segédeszközök pontos és precíz kiválasztását. Ez kiváltképp igaz az implantátumokra készülő pótlások készítésének eseteiben. Tarnóczy Zsolt Dreve szakreferens előadása a horkolás problémájának fontosságáról, illetve megoldásáról olyan területet érintett, mely ritkán kerül elő egy fogászati konferencia tematikájában. De üde és hasznos színfoltja a programnak.


CAD/CAM technológia a gyakorlatban

A konferenciaterem szomszédságában berendeztünk egy mini kiállító helyiséget is. Így a résztvevőknek lehetősége nyílt a laboratóriumi CAD/CAM technológia szinte összes modulját megtekinteni, kipróbálni. A Roland marógépek, a 3shape TRIOS intraorális szkenner, a 3shape E3 asztali szkenner és a tervezőprogram mellett új generációs hagyományos készülékeket is láthattunk. Emellett a Dreve horkolásgátló rendszerét is megismerhettük a gyakorlatban.


Összegzés

A kétnapos fogászati konferencia során sok szakmai újdonsággal és információval lettünk gazdagabbak. Az előadások témaköreit látva levonhatjuk a következtetést, hogy várhatóan a hagyományosan készített megoldások alkalmazása a fogászat területén egyre inkább háttérbe szorul. A digitális technika alkalmazásának előretörése a forgalmazók számára is új feladatköröket épít. Főképp a terméktámogatás, support és oktatás területén. Ehhez kapcsolódva Kuntner Zoltán a Dental-Trade Kft ügyvezető igazgatója egy CAD tervező képzés beindítását jelentette be megnyitójában, melyet a Dental-Trade Kft. a saját tervezete alapján indít el várhatóan még ebben az évben. Az oktatás neves szakemberek bevonásával tanfolyami keretek között zajlik majd. Mind a digitális fogtechnikai munkavégzéshez kellő szakmai alapok elsajátítása, tervezőszoftver széles spektrumon történő alkalmazása, mind pedig a gyakorlati megvalósítások lehetséges megoldásai részét képezik a várható programnak, lefedve szinte az összes indikációs területet, mellyel egy fogászati CAD tervező (dental designer) kolléga találkozik.  

A Tradíció & Innováció Fogászati Szakmai Fórum a minőségi program mellett ebben az évben is alkalmat adott az ország különböző pontjairól érkező résztvevőknek egy kis eszmecserére, felidézve a korábbi fogtechnikus találkozók hangulatát. A közvetlen találkozás a gyártókkal, képviselőikkel, szakemberekkel, lehetővé teszi a résztvevők és felhasználók számára, hogy kicsit a kulisszatitkokba is betekintést nyerjenek. Olyan információkkal is gazdagodva, amit nem rejt a katalógus. A további szakmai fejlődés és a találkozás reményében várunk Benneteket jövőre is.

Rimóczy Gábor

Résztvevők a Fogászati Konferencián

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük